Jopa 90 % netistä tilatuista lääkkeistä on väärennöksiä

10.6.2014 Yle

Tulli on paljastanut tänä vuonna jo lähes yhtä monta lääkerikosta kuin toissa vuonna yhteensä. Tullin haaviin jää päivittäin ulkomailta tilattuja lääkkeitä.

”Se johtuu nettikaupan voimakkaasta kasvusta. Lisäksi lääkkeiden alhainen hinta ja mahdollisuus toimia netissä periaatteessa anonyymisti saa ihmiset tilaamaan lääkkeitä netistä”, sanoo Postiliikenteen valvonnan esimies Sami Tammisto Lentotullista Ylen uutisissa.

Moni tilaa lääkkeet luotettavan tuntuisilta verkkosivuilta. Tullin mukaan jopa 90 prosenttia netistä tilatuista lääkkeistä on kuitenkin väärennöksiä.

”On ollut muun muassa sellaisia valmisteita, jotka sisältävät aivan muita lääkeaineita kuin mitä niiden on kerrottu sisältävän. On havaittu valmisteita, jotka eivät sisällä mitään lääkeaineita. Lisäksi on sellaisia valmisteita, joissa on käytetty korvikeaineita, jotka eivät ole ihmisen terveydelle turvallisia”, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus FIMEA:n yliproviisori Sami Paaskoski kertoo.

Korvikeaineina on käytetty esimerkiksi talouskemikaaleja tai rakennusteollisuuden materiaaleja, kuten tiilipölyä. Paaskoski vertaa lääkkeiden tilaamista netistä venäläiseen rulettiin. ”Väärennetyt lääkkeet ovat aina hengenvaarallisia. Esimerkiksi haittavaikutusten selvittäminen on vaikeaa, jos ei tiedetä, mitä ainetta ihminen on nauttinut.”

Uutisessa muistutetaan, että reseptilääkkeiden tilaaminen Euroopan talousalueen ulkopuolelta on kiellettyä. EU:n alueelta lääkkeiden hankinta on sallittua ainoastaan omaan käyttöön. Silloinkin saa vain kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän reseptillä apteekista.

Lisää uusi kommentti