Doping levisi huippu-urheilusta kuntosaleille ja työelämään

4.6.2014 YleX

YleX:llä haastateltu Dopinglinkin Jukka Koskelo kertoo dopingaineiden käytön levinneen myös työelämään. Esimerkiksi rakennusmiehet saattavat käyttää dopingia piristymiseen ja lihaskunnon kasvattamiseen. Tutkimusten mukaan jopa 40 000 suomalaista on joskus kokeillut dopingia.

Yleisimpiä dopingaineita ovat testosteroni ja anaboliset steroidit. Niiden lisäksi Koskelon mukaan netissä keskustellaan paljon laihtumista tehostavista rasvanpolttaja-aineista. Osa niistä on vain lisäravinteita, mutta joihinkin rasvanpolttajista on lisätty myös laittomia aineita.

Rasvanpolttajien käyttö on tuttua myös kuntosalilla. Jutussa haastatellun Kampin Fressi-kuntokeskuksen keskusvastaava Lari Pakkasen mukaan rasvapolttajat ja lisäravinteet perustuvat kuitenkin pitkälti placebo-efektiin.

”Rasvanpolttajia tilataan verkosta ja syödään niitä siinä toivossa, että kapselit tekevät työn laihtumiseksi. Todellisuudessa tuloksia saadaan liikunnalla ja oikealla ruokavaliolla. Toki rasvapolttajissa voi olla jotain, mikä auttaa. Monessa on esimerkiksi kofeiinia, joka kyllä piristää aineenvaihduntaa. Ne eivät kuitenkaan ole mitään ihmelääkkeitä.”

Lisää uusi kommentti