Korkein oikeus linjasi: Anabolisten steroidien vaarallisuus otettava huomioon tuomioissa

Kuva: Tulli
 
 
Korkein oikeus antoi Suomessa ensimmäisen ennakkopäätöksen rangaistuksen mittaamisesta törkeässä dopingrikoksessa. Vastaavaa ennakkoratkaisua ei ole annettu Suomessa koskaan aiemmin.
 
KKO pohti, että törkeiden dopingrikosten rangaistusasteikko on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta. Kuitenkin rikosten määrä voi korottaa maksimirangaistusta kolmella vuodella eli enimmäisrangaistus useasta törkeästä dopingrikoksesta on seitsemän vuotta vankeutta.
 
Dopingaineiden salakuljetuksesta ja kaupasta annettavissa rangaistuksissa tulee ottaa huomioon aineiden vaarallisuus sekä määrä. Aineiden määrän laskeminen tulee tehdä aineen keskimääräisestä käytöstä eli laskemalla, kuinka moneen keskimääräiseen käyttöjaksoon dopingaineet riittäisivät. Dopingaineita myydään eniten tabletteina ja ampulleina. Moniin aineista liittyy merkittäviä terveysriskejä kuten sydäntautien ja aivohalvauksen riski. Esimerkiksi anabolisten steroidien pitkäaikainen käyttö yliannoksina nostaa ennenaikaisen kuoleman riskin lähes viisinkertaiseksi.
 
Tähän asti rangaistuskäytäntö dopingrikoksissa on ollut hyvin epäyhtenäinen, mutta nyt kaikkien tuomioistuinten odotetaan noudattavan KKO:n ennakkopäätöstä.
 

 

 

 

 

 

Lisää uusi kommentti

Kohderyhmä: