Klomifeeni

Olet täällä

Klomifeeni

Ominaisuudet

Klomifeeni eli klomifeenisitraatti on antiestrogeeninen lääkeaine. Lääketieteessä klomifeenia käytetään sekä miesten että naisten hedelmällisyyshoitoihin. Valmistetta saa käyttää vain gynekologin, urologin tai alan sairaalassa työskentelevän lääkärin valvonnassa. Klomifeeni on rikoslain mukaan dopingaine.

Lääketieteellinen käyttö

Naisilla klomifeenilla pyritään saamaan aikaan munasolun irtoaminen. Ainetta annostellaan 50–100 milligrammaa päivässä tietyssä kuukautiskierron vaiheessa viiden vuorokauden ajan.

Miehillä klomifeenin hoidolliset annokset kiihdyttävät testosteronin eritystä. Klomifeenilla voidaan pyrkiä parantamaan siemennesteen siittiöpitoisuutta. Ainetta annostellaan yleensä 50 milligrammaa vuorokaudessa 2–3 kuukauden ajan. Tämän jälkeen pidetään taukoa, jonka pituus riippuu seerumista mitatuista luteinisoivan hormonin (LH) pitoisuuksista.

Väärinkäyttö

Etenkin anabolisia steroideja väärinkäyttävät miehet käyttävät yleisesti oheislääkkeenä klomifeenia tai jotain muuta antiestrogeenia (esimerkiksi tamoksifeenia).

Klomifeenin tarkoituksena on tällöin estää anabolisten steroidien yliannosten aiheuttamia estrogeenihaittoja, jotka johtuvat anabolisten steroidien muuttumisesta elimistössä estrogeeneiksi tai estrogeenivaikutusta omaaviksi aineenvaihduntatuotteiksi. Tällaisia haittoja ovat miehillä muun muassa rintojen liikakasvu (gynekomastia) ja veren hyytymishäiriöt.

Vaikka klomifeeni kiihdyttääkin testosteronin eritystä, sen lihaksia kasvattava vaikutus on käytännössä mitätön. On myös huomattava, että suurin annoksin klomifeeni muuttuu antiestrogeenista estrogeeniksi: pienet annokset salpaavat estrogeenireseptoreita, mutta suuret annokset stimuloivat niitä. Siksi klomifeenia ei käytetä suurin annoksin edes anabolisten steroidien käytön yhteydessä.

Haittavaikutukset

Kun klomifeenia käytetään hoidollisina annoksina, haittavaikutuksia esiintyy noin 10–20 prosentilla potilaista. Yleisiä haittavaikutuksia ovat muun muassa päänsärky, huimaus, pahoinvointi ja oksentelu, hermostuneisuus, unettomuus sekä näköhäiriöt.

Naisilla klomifeeni saattaa aiheuttaa monisikiöraskauksia ja kohtuverenvuotoa. Ennen klomifeenin käytön aloittamista tulisikin naisille suorittaa aina gynekologinen tutkimus.

Jatkuvassa käytössä tai suuria annoksia käytettäessä klomifeeni saattaa lisätä hormonaalisten syöpien riskiä. Klomifeeni voi aiheuttaa myös näköhäiriöitä, veritulppia ja miehillä estrogeenivaikutusta omaavilla annoksilla rintarauhasten suurenemista (gynekomastiaa).

Timo Seppälä
lääketieteellinen johtaja
Suomen Antidopingtoimikunta ADT Ry
 

Tunnettuja kauppanimiä (9/2014): Clomid, Androxal, Omifin, Serophene.

Tucker (1996): Reproductive toxicity of ovulation induction. Seminars in Reproductive Endocrinology 14(4): 345–53.Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä yhteensä 1299

Lisää uusi kommentti