Insuliini

Olet täällä

Insuliini

Ominaisuudet ja vaikutusmekanismi

Insuliini on haiman erittämä, kahdesta peptidiketjusta koostuva hormoni, joka säätelee sokeriaineenvaihduntaa elimistössä. Insuliinin vaikutukset välittyvät maksassa, lihas- ja rasvakudoksessa solukalvoilla, sijaitsevien insuliinireseptorien kautta.

Insuliini lisää glykogeenin eli kehoon varastoitavan sokerin muodostumista, edistää glukoosin ja aminohappojen ottoa soluun, lisää rasvan palamista sekä kiihdyttää proteiinisynteesiä. Insuliini on siis anabolinen eli kudoksia kasvattava hormoni.

Käyttö

Yhdistelmä-DNA-tekniikalla valmistettua insuliinia käytetään diabeteksen hoidossa ihonalaisin pistoksin. Lääkeinsuliinit ovat insuliinijohdoksia, joita on kehitetty vaikuttamaan joko nopeasti tai hitaasti. Vaikutuskestoltaan ja voimakkuudeltaan vaihtelevilla johdannaisilla voidaan säätää diabeetikon sokeritasapainoa yksilöllisesti.

Insuliinia käytetään myös anabolisten steroidien väärinkäytön yhteydessä. Tällöin sillä pyritään paitsi saamaan aikaan anabolisia vaikutuksia, myös vähentämään anabolisten steroidien ja kasvuhormonin aiheuttamaa insuliiniresistenssiä [1].

Haittavaikutukset

Insuliinin liiallinen antaminen johtaa varsin nopeasti hypoglykemiaan (alhaiseen verensokeriin). Vaikea hypoglykemia voi aiheuttaa tajuttomuutta ja kouristuksia sekä johtaa pysyvään aivovaurioon tai kuolemaan [2].

Timo Seppälä
lääketieteellinen johtaja
Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry

Tunnettuja kauppanimiä (9/2014): Humulin, Novolin.

[1] Holt & Sönksen (2008): Growth hormone, IGF-I and insulin and their abuse in sport. British Journal of Pharmacology 154(3): 542–56.

[2] Auer & Siesjö (1993): Hypoglycaemia: brain neurochemistry and neuropathology. Baillieres Clinical Endocrinology and Metabolism 7(3): 611–25.Oliko tämä artikkeli hyödyllinen?
Ääniä yhteensä 1307

Lisää uusi kommentti